Bruger du eyelash extensions? Pas på mider i øjenvipperne!

Hvad er Demodex (mider i øjenvipperne)? Det er små, helt mikroskopiske dyr der bestemt ikke er noget godt tegn. De er forstyrrende. De er mikroskopiske parasitter der desværre er opsatte på at invadere vores hud om øjnene, især når vi hyppigt besøger skønhedssaloner. Får du hyppigt forlænget dine vipper? Mider i øjenvipperne kan blive gæster i dine vipper. Mange kvinder er slet ikke klar over at disse små orme bor enten ved deres øjne eller øjenvipper. Hvordan fjerner man dem? Hvordan kan man spotte dem? Hvorfor og hvornår opstår der mider?

Hvad er mider i øjenvipperne?

Visse kilder beskriver dem som spindlere der vælger follikler i pattedyrs hår og talgkirtler til at være deres naturlige økosystem. De har det fint med at sætte sig i både menneskelige og dyreorganismer. Disse små (cigarformede dyr på ca. 0.15-0.3 mm) mider behøver ikke store, hårfyldte områder til at sætte sig der; de kan velvilligt sætte sig på øjenvipperne, men kan også findes på hele ansigtet, for eksempel i næse-læbe furen. Derudover kan miderne gå på jagt i hårfolliklerne (hårsække) og talgkirtler for at spise på lipider og talg.

Det er her hvor Demodex lancerer deres invasion: lægger æg hvor miderne gror og indenfor en måned bliver fuldt udviklede øjenvippe-mider der er klar til at formere sig.

Hvordan bliver man inficeret med Demodex? Vær opmærksom på skønhedssaloner!

Inficeringen kan findes sted efter man har været i direkte kontakt med en bærer eller rører de samme ting som en bærer har rørt. Dette inkluderer deling af personlige ejendele, tøj, kamme og endda kosmetik (f.eks. mascaraprøver/testere). Den forøgede risiko for infektion opstår især når man besøger kosmetologer eller hårstylister. Nogle gange kan selv de hygiejniske og topratede skønhedssaloner være ynglesteder for små parasitter. Typisk kan værktøjer, der bruges til at påføre falske vipper med alle slags pincetter og selv syntetiske vippehår, være fyldt med Demodex-æg. Det er også værd at nævne, at siden falske vipper ikke kan udsættes for vand, så er de ofte ikke rene nok. Som konsekvens, kan falske extensions forblive snavsede, så de kan hurtigt indsamle forskellige slags bakterier og toksiner. Derfor er der en høj risiko for at overføre Demodex fra vores hænder til øjenvipper. Man kan nemt forestille at miderne kan finde et perfekt miljø at leve og formere sig i blandt forlængede og tykke vipper der hverken renses eller fugtes særlig ofte.

Mider i vipperne – hvilke sundhedsrisici findes der?

Desværre kan menneskets organisme få miderne til at føle sig velkomne. Derudover tilhører de gruppen af parasitter der er meget svære at bemærke hos en selv. Der er brug for særlige oftalmologiske tests til at finde mider i øjenvipperne. For at gøre det endnu værre, så forbliver tilstedeværelsen af Demodex i vores organisme ukendt indtil deres inficering når sit højeste og visse symptomer begynder at vække mistanke.

Disse små parasitter er ansvarlige for at årsage en tilstand kaldet demodicose. Det er en ret almindelig tilstand, da masser af voksne bærer demodex. Men på grund af de små symptomer, bliver demodicose ofte forvekslet med hud- og øjensygdomme, såvel som allergiske reaktioner.

Mider der har inficeret hovedbunden kan være skyld i ukontrolleret hårtab og pletskaldethed (alopecia areata). Hvad angår mider der sidder i øjenkrogene, kan deres tilstedeværelse føre til at man udvikler en sygdom kaldet bindehindekatar (konjunktivitis).

Hvad er symptomerne på demodicosis?

De mest almindelige symptomer på demodicosis er følgende:

 • rødme i huden, øjenlåg eller øjenæble
 • hud der drysser af
 • eksem og pletter
 • kløen og prikken

Det er værd at huske på, at mider i øjenlågene hyppigt er årsagen til hudorme og akne. Da denne type hud producerer for meget talg, kan Demodex opstå på acneplaget og fedtede hudtyper. Basalt set, så kan parasitterne medfølge i almindelige akne, inflammation i mundvigen (angular cheilitis), seborré, og andre lignende tilstande. Hyppig kan tilstedeværelsen af mider også gøre symptomerne på andre lidelser mere udprægede.

Når parasitten lever i øjenområdet, fører det ofte til inflammation i øjenlågets kanter (blefaritis), tørre øjne og forskellige typer af allergiske reaktoner. I dette tilfælde, kan de følgende symptomer bemærkes:

 • svær kløen og prikken
 • rødmen og hævede øjenlåg
 • udvidelse af blodkar
 • svækkelse af hårsække og tab af vipper
 • tørre øjne, der hyppigt fører til en sandet, grov fornemmelse
 • kutikula ude i kanterne på øjenlåget
 • forskellige slags depoter på rødderne af vipperne
 • misfarvning af vipperne
 • skrøbelighed ved vipperne
 • bakteriel infektion og hyppige øjeninfektioner

Hvordan spotter man mider og demodicosis? – Tests

Den bedste måde at detektere mider i øjenvipperne er ved at besøge specialister og gennemgå detaljerede laboratorietests. For at gøre dette, kan en specialist tage en udskrabning fra læsioner (f.eks. små kirtler på øjenlåget). Du kan også medbringe et par vipper og brynhår til et laboratorie. Prøven sendes til et laboratorie der specialiserer sig i mikrobiologi. Du behøver ikke en henvisning for at udføre disse tests.

Det vigtigste er, at på den dag hvor hudtesten skal foretages, må du ikke bruge noget creme, pudder eller foundation, eller dække vipperne med mascara. Derudover kan du ikke engang bruge rensende produkter. Ellers kan resultaterne være upålidelige.

Hvordan behandler man demodicose?

Er det overhovedet muligt at fjerne mider helt fra menneskekroppen?

Det er heldigvis muligt men ret svært.

Det tager lang tid og du kan hyppigt forvente tilbagefald med parasitterne, da de hurtigt kan overføres og komme ud af kontrol. Behandling af demodicose kan tage flere uger. Når man overvejer alle disse ting for at være fri for mider, så er det meget vigtig at man er forsigtig med påføring af falske extensions. Du skal også gøre dit bedste for kun at købe øjenprodukter der er pakket ind i den originale pakning med cellofan. Undgå pakker der nemt kan åbnes i en butik, så du ikke påfører et produkt der allerede er blevet brugt af en fremmed.